09 Μαΐου 2023

Το πρόγραμμα LIFE ElClimA για τον Μαυροπετρίτη νικητής των Ευρωπαϊκών βραβείων Natura 2000

Το Πρόγραμμα LIFE ElClimA, που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Πατρών και επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Εξελικτικής Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας κ. Σίνο Γκιώκα, απέσπασε το φετινό Ευρωπαϊκό βραβείο Natura 2000 στην κατηγορία «Conservation on Land».

Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό Πρόγραμμα LIFE βραβεύεται στην κατηγορία διατήρησης της βιοποικιλότητας στα Natura 2000 Awards.

Το ελληνικό Πρόγραμμα LIFE ElClima «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή» υλοποιήθηκε την περίοδο 2014-2019 και αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της προσαρμογής του γερακιού Μαυροπετρίτη στην κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους, καθώς και συνολικότερα της κατάστασης διατήρησής του σε περιοχές όπου αναπαράγεται και διαχειμάζει.

Οι δράσεις του Προγράμματος LIFE ElClimA υλοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών (ανάδοχος), την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου, καθώς και την υποστήριξη του A.G Leventis Foundation.

Η ομάδα του Προγράμματος συνεχίζει την προσπάθεια προστασίας του Μαυροπετρίτη, ενός από τα πιο εμβληματικά είδη της χώρας, μιας και τα νησιά και νησίδες του Αιγαίου φιλοξενούν πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους.

Δείτε εδώ: http://www.lifefalcoeleonorae.gr/ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, και εδώ: https://ec.europa.eu/environment/news/natura-2000-awards-eu-recognises-excellence-nature-protection-across-europe-2022-05-19_en, για τα Natura 2000 Awards.